miercuri, 3 noiembrie 2010

Criza lecturii în viaţa adolescenţilor. Interviu cu domnul Dumitru Grumăzescu


Get your own Slide Show!



Bună ziua! Am fost pe data de 02.11.2010. pe stada Lăpuşneanul la anticariatul pe care domnul Dumitru Grumăzescu îl deţine, pentru a-i lua un interviu legat de criza lecturii în viaţa adolescentilor. Domnul Grumăzescu ne-a raspuns la următoarele întrebări:


1. Care este locul lecturii în viaţa dumneavoastră?


- " Eu am să vă povestec o mică istorioară foarte mică, o confesez şi dumneavoastră ve-ţi trage concluzia; care şi unde este locul meu sau a lecturii în viaţa mea. Deci, eu am avut la 4 ani şi jumătate, un accident şi nu am văzut câţiva ani deloc cu ambii ochi. Primul meu sfătuitor şi prieten a fost radioul; acolo ascultam piese de teatru, poveşti, conferinţe, prelegeri, muzică, recitaluri, etc. După ce am început să văd în spital, am găsit o carte, fără prefaţă, fără autor, ruptă toată. Nu ştiam cine/ce e; dar erau poezii şi le citeam cu o lupă. Asta se întampla prin 1959/'60, şi în 1960, în librărie, răsfoind cărţi pe acolo, am găsit o carte cu poezii şi am spus:" Dar eu astea le cunosc. A-i cui or fi?" Şi când am dat la pagina de titlu, mi-a apărut imaginea aia frumoasă a lui Eminescu ca student la Viena. Şi am spus:" Doamne, tot ce a scris acest om şi s-a scris despe el v-oi strânge." [...]Am citit tone de cărţi...[...] Eu întotdeauna am comparat cartea cu femeia; trebuie să o răsfoiesti cu atenţie, cu eleganţă, cu înţelegere, că te poate învăţa foarte multe. Deci trageţi dumneavoastră concluzia dacă cu un singur ochi am citit vagoane de cărţi, cam pe unde stă lectura..."

2. Dar care credeţi că este locul lecturii în viaţa adolescenţilor de astăzi?


- " Dacă mă întrebaţi pe mine personal, eu am o încredere deosebită în tineret şi în generaţia aceasta. Deci, generaţia de astăzi are foarte multe capcane; începând cu internetul. Şi internetul dacă ştii să îl foloseşti raţional, şi nu eşti sclavul lui, îţi poate aduce informaţii formidabile."


3. Dumneavoastră, ce credeţi? Filmul bate cartea, sau invers?


- " Categoric, întotdeauna cartea; pentru că dacă nu era cartea, nu era filmul."


4. Nicolae Manolescu în "Cititul şi scrisul" a spus:
"La ce sunt bune carţile? Îmi vine să răspund: la totul şi la nimic. Poţi trăi foarte bine fără să citeşti. Milioane de oameni n-au deschis niciodată o carte. A vrea să le explici ce pierd e totuna cu a explica unui surd frumuseţea muzicii lui Mozart. În ce mă priveşte, mă număr printre cei care nu pot trăi fără cărţi. Sunt un avicios al lecturii. Am nevoie să citesc aşa cum am nevoie să mănânc şi să beau. Hrana pe care mi-o oferă lectura îmi este la fel de indispensabilă ca şi aceea materială. Resimt fiecare zi fără o carte, ca pe o zi pierdută."
Sunteţi de acord cu Nicolae Manolescu?


- " Noi nu putem obliga pe oricine să citească.[...] Dar el ca dovadă că a scris zeci şi zeci de volume, care trebuiesc citite; deci nu scrie dacă lumea ştie că nu citeşte. Eu cunosc
tineri care nici nu au pus mâna pe o carte. [...] Sunt oameni care au citit o carte şi reţin o bibliotecă, alţii au citit o bibliotecă şi nu reţin o carte. Farmecul lecturii v-a rămâne întotdeauana pentru un om de caracter, de cultură.[...]"


Clip audio 04 - Grumazescu
Asculta mai multe audio acustica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu