miercuri, 14 decembrie 2011

Nevoia de modele?!

Nu există domeniu de viaţă care să nu fi pus în valoare omul-model de urmat!

Consider ca oamenii, indiferent de loc, profesie, grad de cultură etc. au nevoie şi doresc să-şi plieze felul de a fi, păstrându-şi nota de originalitate totuşi, la dimensiunea unui model pe care l-au acceptat . Ce este un model? Persoana care a reuşit, prin ceea ce este, se comportă şi face, să-şi creeze admiratori constanţi care sunt gata să-l urmeze în tot şi toate.
In primul rand, un model este şi crează, prin natura şi forţa împrejurărilor, atitudini, comportamente, stări şi trăiri de natură să ducă la imitarea persoanei alese ca tipar de urmat în viaţă. Modelul poate avea influenţă nefericită, negativă, care sunt promovate de media si care nu reprezinta modele pe care le putem lua drept repere pentru evolutia noastra (ex: vedetele model, urmărite cu sufletul la gură de tinerele şi tinerii acestei ţări, care conduc maşini scumpe, si nu prea respectă regulile rutiere şi care deocamdată nu au ajuns încă la săvârşirea unor abateri grave finalizate cu accidente şi alte nenorociri) sau, dimpotrivă, una pozitivă, dar din pacate sunt din ce in ce mai putine cazuri. Adepţii curentelor lansate, în lungul timpului în diferite domenii din arhitectură, literatură, medicină, pictură, sculptură, muzică etc. au avut modele sau au lansat, ei înşişi, modele originale. Unele contestate la timpul lor şi recunoscute ulterior, altele adoptate imediat. Ii adoram pentru ca sunt faimosi. Sunt apreciati si inconjurati de atentie. Primesc premii si se vorbeste de ei in televiziune. Au bani si-si pot implini orice vis. Sunt prezenti in manuale sau conduc destinele natiunilor.
Cele mai numeroase modele nu merita insa prea multa atentie. Sunt facute din sclipici, dar atat de goale de continut incat si cei mai aprinsi admiratori ar ingheta auzind ecoul. Vedete, de orice fel ar fi ele, ajunse persomalitati de invidiat doar prin mecanismul publicitar uns atat de bine de mass-media. Desi ele reprezinta majoritatea modelelor adulate de milioane de oameni, sunt perisabile, ca si interesul celor care au castigat bani din promovarea lor. Fiind un produs, cunoastem doar ambalajul si, in ultima instanta, singurul lucru pe care il putem face e sa copiem desenul de pe hartia de impachetat. Rareori ne influenteaza atat de mult viata incat sa consideram atractia fata de ele altceva decat o simpla manifestare a modei, la fel ca in imbracaminte, limbaj sau masini.
In al doilea rand, stau si ma intreb daca noi, chiar avem nevoie de modele?!... Sau cum ne alegem modelele? Cele care ne seamana, doar ca se afla pe o treapta superioara a evolutiei pe care ne-o dorim ? Cele care nu ne seamana, dar a caror viata ne-o dorim, in schimbul traiului nostru cenusiu, pe care il uram atata ? S-ar putea ca nevoia de modele sa nu fie decat efectul si nu cauza unui fenomen interior. Mai bine spus, s-ar putea ca aceasta nevoie sa fie manifestarea tendintei de a-ti simplifica viata. De a merge pe drumuri batatorite, De a aplica sabloane verificate si cu succes de invidiat. Cel mai facil mod de a trai e sa-i copiezi pe ceilalti. Sa le adopti modul de gindire, atitudinile, sa le impartasesti stereotipiile. Din frica, o iei mereu pe drumul cel lung numai pentru ca e batatorit. Si astfel, nu faci decat sa deconspiri nevoia de modele ca fiind frica de necunoscut. Pe de alta parte, nimeni nu vrea sa fie banal sau mediocru. Nimeni nu accepta ca este astfel. Si, in loc sa caute in el mecanismele evolutiei, prefera sa copieze “ambalajul” unor oameni celebri. Fara sa inteleaga ca acestia nu sunt mari pentru ca se manifesta astfel ci comportamentul lor si creatiile lor sunt rezultatul direct al faptului ca sunt Oameni.
Drept concluzie, afirm ca nu avem decat sansa de a intelege ca singurul nostru model nu ne poate fi decat adevaratul eu, matricea aceea umana de la care plecam si la care trebuie sa ajungem. Noi, cei ce putem fi, dezbarati de toata zgura acumularilor formale, de toate sabloanele asimilate dar niciodata constientizate, de toate improvizatiile nascute din dorinta de a juca un rol. Modelele sunt bune ca material de studiu dar nu ca sisteme de referinta, folositoare ca exemple de drum si de folosire a capacitatilor proprii dar nu ca fotografii pe care sa le punem in locul oglinzii in care nu prea mai avem chef sa ne uitam.



duminică, 27 noiembrie 2011

luni, 30 mai 2011

Radioul/casetofonul









Masinile







Si televizoarele









In ceea ce privesc desenele animate,


-cele de astazi




-cele de altadata




Am sa va arat si o reclamele pentru a vedea si aici diferente:









duminică, 29 mai 2011

"Cantonierul" de Francesco Petrarca


" Tu, care auzi sunetul, în rime împrăştiate... "

Reprezentant de frunte al liricii universale, Francesco Petrarca a fost unul dintre primii umanisti ai Renasterii. Gloria sa literara, a fost recunoscuta mai cu seama, de la florilegiul de poeme scrise in Toscana, inchinate iubitei sale Laura de Noves, reunite sub titlul "Cantonierul". Aceasta masiva culegere de poezii de dragoste surprinde prin delicatete, armonie, cultul pentru frumos si marea ei putere de idealizare a femeii. Marcand dorinta despartirii de lumea mistico-scolastica a Evului Mediu, ,,pe care intelectul o admite , dar pe care inima o respinge, iar inchipuirea o condamna'' (Francesco de Sanctis), poemele lui Petrarca se caracterizeaza printr-o perfectiune prozodica fara egal si exprima sentimentele si starile sufletesti ale unui indragostit fara leac: duiosia, melancolia, visarea.

Iubirea neimpartasita pentru Laura, sa întâlnit pentru prima dată în 06 aprilie 1327, este în centrul vieţii spirituale a lui Petrarca, poetul crede că, pe baza studiilor pe clasici, totul a devenit spontan literatura de specialitate. Cu literatura, Petrarca a devenit profesor de viaţă şi a fondat prima lecţie de umanism . Petrarca se simte în căutare de linişte.
Plin de durere acesta plange dupa mortea iubitei sale Laura.



În poezia lui Petrarca sunt descrise sentimentele fata de iubita sa Laura. Laura este femeia pe care poetul o iubeste enorm şi este punctul de sprijin al poetului. Chipul ei, trasaturile ei umane, ochii ei frumosi, parul sau blond, sunt inspirate de oameni reali.

A doua parte din "Cantonierul" închide cu piesa Fecioarei, în care poetul îi imploră iertare şi îşi exprimă o dorinţă intensă de a depăşi orice conflict, pentru a găsi în cele din urmă pacea. Colecţia a fost împărţita în două părţi de către editori: rime şi poezii dupa moartea Laurei . Petrarca a compus aceste poezii care o includ atât pe Laura cat şi pe alte femei (comparate cu Laura), dupa 1348. Acesta a pretins că a scris atunci când iubita lui era încă în viaţă şi a adăugat si altele, în scopul de a arata ca iubirea pentru Laura este pura. Toata viata a iubit-o pe laura, a divinizat-o. A vazut-o prima data cind avea 23 de ani si desi Laura moare dupa 21 de ani , de ciuma descrisa de Boccaccio in "Decameronul" , Petrarca o cinta in 2 registre: primul cu tonul bucuriei permanente de a se invirti in jurul acestei existente luminoase si urmatorul, cernit si neconsolat de moartea prematura.



ITALIANA

"Voi ch'ascoltate în rime rare il suono
di quei Sospiri ond'io nudriva "l de bază
în sul mio Primo giovenile errore
quand'era în altr'uom Parte da quel ch'i "sono,

del Vario stil în ch'io piango et ragiono
fra le speranze e cu palete "l van dolore,
Ove SIA chi pe prova intenda Amore,
Pietà trovar spero, nonché perdono.

veggio Ma ben sau Si veni Tutto al Popol
favola fui tempo Gran, sovente Onde
di-mi mesdesmo MECO mi vergogno;

et del mio vaneggiar vergogna è "L frutto,
"Pentersi l, e" e conoscer chiaramente l
che quanto Piace al mondo è breve Sogno."

Romana

"Tu, care auzi sunetul, în rime împrăştiate,
din cele suspine pe care am hrănit inima mea,
în prima mea tinereţe pribeag,
când am fost în parte, altele decât sunt eu,

Sper să găsesc milă, şi iertare,
pentru toate modurile în care vorbesc şi plâng,
între speranţa deşartă şi tristeţe in zadar,
în cei care înţeleg si iubesc prin studiile sale.

Cu toate acestea, am vedea clar ca acum am devenit
o poveste veche între toţi aceşti oameni, astfel încât
de multe ori mă face să imi fie ruşine de mine însumi;

şi ruşinea este rodul deşertăciunilor mele,
şi remuşcările, sunt cea mai clară cunoaştere
a modului în care incanta lumea unui vis scurt."


"m-au frint atitea lacrimi si suspine,

si-atita grea si lunga asteptare,

incit urasc nadejdea-amagitoare

si dorul care-n lanturi ma mai tine."







joi, 26 mai 2011

GENETATIA DE ASTAZI / GENERATIA DE ALTADATA

Cred ca toata lumea este de acord ca generatia noastra nu mai seamana aproape deloc cu cea a parintilor nostri. Au aparut foarte mari diferente intre generatii, si nu va pot spune concret daca este mai bine azi, sau era mai bine atunci, dar va pot spune cu siguranta ca aceste schimbari duc la un "conflic intre generatii".
Spre exemplu, toti adultii se plang de tineri, cum ca nu au cei "7 ani de acasa", ca sunt nesimtiti, needucati, obraznici, etc. Astfel, auzim tot mai des expresii de genul “Pe vremea mea…” sau “Tinerii din ziua de azi…”. Iar tinerii nu se lasa deloc mai prejos, si aduc afirmatii de genul :”Te cauta moartea pe acasa si tu te plimbi cu autobuzul". Asemenea cazuri intalnesc zilnic, si nici o data nu se ajunge la o intelegere. Sau un alt exemplu ar fi : Vestimentatia! Da, 9 din 10 ad
ulti nu pot intelege cum tinerele de azi
poarta
fust
e scurte si bluze transparente sau cum nu pot iesi din case nefardate. Dar, nici baietii nu scapa; gelul de par, blugii “pana in pamant” si cerceii fiind niste lucruri inutile, in opinia lor.


IMAGINILE SPUN TOT:

Astazi


Altadata:


Copiii de altadata erau mai naivi, citeau mult- aceasta era sursa cunoasterii, munceau mult, se multumeau cu putin si nu le lipsea respectul.Astazi, parintii isi fac foarte putin timp pentru copii- considera ca daca le-au asigurat conditii materiale, rolul lor s-a sfarsit. Unii copii ai zilelor noastre sunt adevarate victime- stau singuri in casa - cat de grea este singuratatea, privesc un ecran rece si se lasa sedusi de emisiuni fara valoare,sunt lipsiti de afectiune, nu au cu cine socializa, nu se bucura de caldura parinteasca, pentru ca parintii nu au timp pentru ei. Sa nu ne miram de faptul ca multi se ratacesc, ca aleg teribilismul pentru a atrage atentia in mod tragic. Parintii ne socotesc comoara cea mai de pret, in goana lor pentru inavutire.

Desenele de astazi/de altdata

Cea mai grozava inventive sunt desenele animate. De cand exista ele, copilariile sunt mai fericite si oamenii mari sunt mai mult timp copii. Inainte de '89 "desene" insemnau pe romaneste Miaunel si Balanel, Mihaela si Azorel, Oaca si Boaca, Robotel si Creionel, care ne invatau cum sa trecem strada. Dupa revolutie ni s-a deschis o minunata lume noua, cu 20 (!) de minute seara de la 7.30, cu fantastica Sandy Bel(le) - pentru muzica obsedanta a genericului"capitanul Captain Planet", Pif & Hercule, ratonii, Aventurierii spatiului, care erau toate departe de a oferi puiului de om vreo ocazie de a sta sa cantareasca cu filosofia de la 11 ani problemele lumii, ale planetei, ale mediului, comportamentul uman, lupta dintre bine si rau.
Moment de referinta este anul 1993 cand dintr-o data toata lumea isi punea cablul. Hello Cartoon Network! Si ceea ce intelegeam noi prin desene animate avea sa se schimbe pentru totdeauna. Cel mai frumos lucru la CN era varietatea, desene din anii '70, '80 si '90. Spre sfarsitul deceniului ne-am trezit cu desene noi si ciudate precum Dexter's Laboratory, Cow and Chicken, Samurai Jack. Astazi avem Cartoon Network, Minimax si Jetix (o schimbare in bine am putea spune), dar parca nu prea mai avem la ce sa ne uitam. Anime-urile ne-au invadat undele : Naruto, Inuyasha si Dragonball Z.


Deosebirile dintre acestea pot continua, dar cum am mai spus si sus "imaginile spun totul" , vom face compatie cu imagini si cateva video-uri intre aceste 2 generatii.


Aparatul de fotografiat:






Evolutia: