joi, 26 mai 2011

GENETATIA DE ASTAZI / GENERATIA DE ALTADATA

Cred ca toata lumea este de acord ca generatia noastra nu mai seamana aproape deloc cu cea a parintilor nostri. Au aparut foarte mari diferente intre generatii, si nu va pot spune concret daca este mai bine azi, sau era mai bine atunci, dar va pot spune cu siguranta ca aceste schimbari duc la un "conflic intre generatii".
Spre exemplu, toti adultii se plang de tineri, cum ca nu au cei "7 ani de acasa", ca sunt nesimtiti, needucati, obraznici, etc. Astfel, auzim tot mai des expresii de genul “Pe vremea mea…” sau “Tinerii din ziua de azi…”. Iar tinerii nu se lasa deloc mai prejos, si aduc afirmatii de genul :”Te cauta moartea pe acasa si tu te plimbi cu autobuzul". Asemenea cazuri intalnesc zilnic, si nici o data nu se ajunge la o intelegere. Sau un alt exemplu ar fi : Vestimentatia! Da, 9 din 10 ad
ulti nu pot intelege cum tinerele de azi
poarta
fust
e scurte si bluze transparente sau cum nu pot iesi din case nefardate. Dar, nici baietii nu scapa; gelul de par, blugii “pana in pamant” si cerceii fiind niste lucruri inutile, in opinia lor.


IMAGINILE SPUN TOT:

Astazi


Altadata:


Copiii de altadata erau mai naivi, citeau mult- aceasta era sursa cunoasterii, munceau mult, se multumeau cu putin si nu le lipsea respectul.Astazi, parintii isi fac foarte putin timp pentru copii- considera ca daca le-au asigurat conditii materiale, rolul lor s-a sfarsit. Unii copii ai zilelor noastre sunt adevarate victime- stau singuri in casa - cat de grea este singuratatea, privesc un ecran rece si se lasa sedusi de emisiuni fara valoare,sunt lipsiti de afectiune, nu au cu cine socializa, nu se bucura de caldura parinteasca, pentru ca parintii nu au timp pentru ei. Sa nu ne miram de faptul ca multi se ratacesc, ca aleg teribilismul pentru a atrage atentia in mod tragic. Parintii ne socotesc comoara cea mai de pret, in goana lor pentru inavutire.

Desenele de astazi/de altdata

Cea mai grozava inventive sunt desenele animate. De cand exista ele, copilariile sunt mai fericite si oamenii mari sunt mai mult timp copii. Inainte de '89 "desene" insemnau pe romaneste Miaunel si Balanel, Mihaela si Azorel, Oaca si Boaca, Robotel si Creionel, care ne invatau cum sa trecem strada. Dupa revolutie ni s-a deschis o minunata lume noua, cu 20 (!) de minute seara de la 7.30, cu fantastica Sandy Bel(le) - pentru muzica obsedanta a genericului"capitanul Captain Planet", Pif & Hercule, ratonii, Aventurierii spatiului, care erau toate departe de a oferi puiului de om vreo ocazie de a sta sa cantareasca cu filosofia de la 11 ani problemele lumii, ale planetei, ale mediului, comportamentul uman, lupta dintre bine si rau.
Moment de referinta este anul 1993 cand dintr-o data toata lumea isi punea cablul. Hello Cartoon Network! Si ceea ce intelegeam noi prin desene animate avea sa se schimbe pentru totdeauna. Cel mai frumos lucru la CN era varietatea, desene din anii '70, '80 si '90. Spre sfarsitul deceniului ne-am trezit cu desene noi si ciudate precum Dexter's Laboratory, Cow and Chicken, Samurai Jack. Astazi avem Cartoon Network, Minimax si Jetix (o schimbare in bine am putea spune), dar parca nu prea mai avem la ce sa ne uitam. Anime-urile ne-au invadat undele : Naruto, Inuyasha si Dragonball Z.


Deosebirile dintre acestea pot continua, dar cum am mai spus si sus "imaginile spun totul" , vom face compatie cu imagini si cateva video-uri intre aceste 2 generatii.


Aparatul de fotografiat:






Evolutia:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu