Pentru copii
Internetul poate fi o sursă de divertisment, dar poate avea şi aspecte mai puţin plăcute.
-Cereţi mereu permisiunea adulţilor pentru a folosi Internet-ul.
-Nu aranjaţi o întâlnire cu o persoană pe care aţi cunoscut-o on-line, oricât de bine credeţi că o cunoaşteţi.
-Unele site-uri care au adresele dvs. de mail vă pot "bombarda" cu tot felul de mesaje prin care încearcă să vă convingă să cumpăraţi anumite produse (spamming).
-Nu vă faceţi publice on-line numele întreg, adresa completă, numerele de telefon, adresa de mail, adresa şcolii la care învăţaţi şi numele prietenilor dvs. Anumite persoane se pot folosi de aceste informaţii pentru a lua legătura cu dvs.
-Ştergeţi mesajele provenite de la persoane sau firme pe care nu le cunoaşteţi.
Site-ul "e.enciclopedia" nu recomandă chat-uri, dar dacă le folosiţi, urmaţi câteva sfaturi:
\
Chat-urile sunt distractive, dar ţineţi minte că persoana cu care vorbiţi este un străin.
-Este bine ca un adult de încredere să ştie când intraţi pe chat sau vă înscrieţi pe astfel de site-uri.
- Parolele şi poreclele ar trebui să fie secrete.
-Dacă sunteţi îngrijorat de ceea ce aţi scris pe un chat, ar trebui să vorbiţi cu un adult de încredere despre această problemă.
-Nu uitaţi că puteţi renunţa în orice clipă la aceste chat-uri dacă vă îngrijorează ceva.
- Puteţi descărca sau printa aceste sfaturi
-Filtru software pentru adulţi
- Există în prezent diverse softuri care protejează navigarea pe Internet. Astfel, cel care navighează este scutit de site-uri cu imagini violente, având opţiunea să seteze aceste preferinţe. Unele dintre aceste softuri au opţiunea de selectare a unor site-uri potrivite sau nepotrivite. Cele potrivite pot fi vizitate şi de copii.
În acest sens, iată câteva adrese de site-uri care vă pot ajuta să salvaţi aceste preferinţe la paginile de Internet, blocând accesul la paginile pe care nu doriţi să le vizitaţi:
http://www.safesurf.com/
http://www.cyberpatrol.com
http://www.netnanny.com
http://www.cybersitter.com
Este adevărat că nici un soft nu poate filtra în totalitate accesul la site-urile "nepotrivite" care circulă pe Internet. Se poate întâmpla şi ca aceste softuri să blocheze accesul la site-uri "potrivite". Este bine de ştiut că şi un student priceput poate opera astfel de modificări de soft pe un PC. Nici un astfel de soft nu poate însă înlocui o discuţie părinte - copil.
-BBC oferă câteva informaţii preţioase pentru copii la adresele:
http://www.bbc.co.uk/cbbc/help/safesurf.shtml
-BBCi ChatGuide:
http://www.bbc.co.uk/chatguide
alte adrese folositoare:
-Internet Watch Foundation:
http://www.iwf.org.uk
Alte site-uri utile:
Atât Marea Britanie, cât şi SUA au site-uri de navigare pe Internet în siguranţă:
-Marea Britanie
http://www.thinkuknow.co.uk/
-SUA
http://www.fbi.gov/publications/pguide/pguidee.htm
Filtre de căutare Google
Pentru a afla mai multe despre acestea, Google vă oferă câteva informaţii importante :
-Securizarea setărilor din browser;
-Puteţi securiza conţinutul ilustrat de pe Internet cu ajutorul a numeroase instrumente. Astfel, puteţi alege să vedeţi numai materiale accesibile şi copiilor.
Ştiind aceste lucruri, vă va fi uşor să schimbaţi aceste setări.
-Opţiunile Internet din "Tools" de pe browser şi pe Internet Explorer la "Content".
Puteţi selecta o opţiune de securitate sau de confidenţialitate, setată la orice nivel doriţi.
-În Netscape, selectaţi meniul 'Edit', alegeţi 'Preferences', apoi selectaţi setările 'Security' sau 'Privacy' înainte de a alege nivelul de conţinut informativ la care doriţi ca şi copilul Dvs. să aibă acces.
Pentru mai multe informaţii de la Microsoft accesaţi această adresă:
http://www.microsoft.com/windows/ie/evaluation/features/indepth
/contentadv.asp
Puteţi obţine detalii tehnice şi la această adresă:
http://www.icra.org/faq/
Chat în siguranţă
-e.enciclopedia nu are link-uri către “chatroom” sau pe “message board” care să aibă mare succes în rândul tinerilor.
Pe această cale, tinerii pot comunica despre diverse subiecte care îi interesează, dar această metodă ridică problema siguranţei.
-Internetul asigură anonimatul persoanelor care intră pe chat şi care îşi declară o altă identitate decât cea reală.
-Asiguraţi-vă că şi minorii ştiu aceste lucruri. Este bine să îi sfătuiţi să nu dezvăluie date personale, precum numărul de telefon, adresa de mail şi numele şcolii la care învaţă.
-Nu puteţi să îi împiedicaţi să intre pe chat-uri, dar, cel puţin îi puteţi sfătui să aleagă unul decent.
-Plecând de la ideea că aceste chat-uri sunt, până la urmă, surse de divertisment, este bine să vă asiguraţi că minorii vă pot spune subiectele de discuţie, oricât de supărător ar fi acest lucru.
-În cazul în care copilul Dvs. primeşte un mesaj nepotrivit, este bine ca el să ştie că nu este vina sa: oricui i se poate întâmpla ceva similar.
-n acest caz, puteţi lua legătura cu persoana care moderează chat-ul respectiv.
Puteţi găsi mai multe informaţii la adresa:
www.chatdanger.com
asigurată de Childnet
De asemenea,
http://www.nch.org.uk/itok/
-una dintre cele mai importante fundaţii de protecţie a minorilor, oferă informaţii şi sfaturi pentru siguranţa copiilor care accesează Internet-ul.
-Alegerea celui mai bun site
-Fiecare cuvânt-cheie din carte poate fi introdus pe orice pagină de Internet. Documentariştii noştri au ales numere pentru alte pagini care merită a fi vizitate.
-Site-urile pe care le recomandăm se adaugă informaţiilor pe care le oferim în paginile cărţii, cartea şi site-urile fiind instrumente de documentare ale secolului 21, acoperind o diversitate de subiecte.
-Tehnica multimedia îmbunătăţeşte procesul de învăţare: experţii în diverse domenii oferă detalii specifice domeniului lor de activitate, iar site-urile specializate conţin ştiri despre diverse descoperiri.
-Făcând click pe link-urile "Pictures" din fiecare secţiune, puteţi vedea o selecţie de imagini DK ce vă pot fi folositoare.
Pe Google, subiectele sunt clasificate după subiect şi epocă, fiecare fiind în legătură cu secţiunile din carte.
Câteva dintre criteriile de selecţie ale link-urilor sunt epoca şi criteriul informativ, actualitatea şi acurateţea. Totuşi, nu putem controla aceste site-uri care îşi pot schimba conţinutul. Noi verificăm şi actualizăm regulat aceste site-uri, dar dacă descoperiţi link-uri defecte, incorecte sau nepotrivite, vă rugăm să ne scrieţi la această adresă de mail .
Iată câteva link-uri ale unor site-uri de pe care se poate descărca gratis şi care vă pot ajuta să vedeţi şi să folosiţi conţinutul unor site-uri pe care le recomandăm (de obicei, nu veţi fi nevoiţi să le descărcaţi).
QuickTime Player
-Această aplicaţie permite funcţionarea unor jocuri video, audio, documente grafice care sunt compatibile cu aplicaţia QuickTime.
Flash Player
O aplicaţie compatibilă cu Macromedia Flash.
RealPlayer
O aplicaţie multimedia
Vă pot fi de folos:
-Netscape
-Internet Explorer
Pe acest blog,vom invata sa comunicam,sa utilizam programe specifice acestui instrument,a calculatorului.
joi, 28 octombrie 2010
Învăţ cum să învăţ !!!
1. Mă documentez pe Internet cu privire la siguranţa informaţiilor personale ce le expun pe Internet !?
Ai prieteni buni pe care de fapt nu i-ai întâlnit niciodată? Nu eşti singurul. Cele mai mari reţele de socializare de pe Internet au peste 100 de milioane de membrii în întreaga lume, care discută, îşi transmit ultimele ştiri, zvonuri, sau fotografii. Este echivalentul de secol xx| al taifasului cu prietenii la colţ de stradă.
Deşi Internetul pare grozav pentru a cunoaşte oameni noi, care să aibă aceleaşi pasiuni ca şi tine, nu poţi fi sigur întotdeauna cu cine comunici în spaţiul virtual. Recent, peste 40 de tinere din Marea Britanie au constituit ţinta unui pedofil canadian, care le-a contactat intrând fabulos pe "lista de prieteni" de pe Internet, a unei adolescente. Din fericire, el a fost prins şi pus sub acuzare. Dar problema este din ce în ce mai gravă. Biroul Federal de Investigaţii american(FBI) estimează că, în fiecare moment, 50.000 de pedofili acţionează pe Internet, în întreaga lume, iar unul din 12 adolescenţi s+a întâlnit, la un moment dat, faţă în faţă, cu unul dintre necunoscuţii cu care dicută în reţea. Hărţuirea virtuală, adică agresarea celorlalţi prin mesaje nedorite, uneori violente, este un fenomen în creştere.
2. Iată ce poţi face, pentru a fi în siguranţă în reţea:
- Din moment ce nu dai niciodată numele, telefonul tău şi adresa unui străin întâlnit pe stradă, nu trebuie să faci acest lucru nici în reţea;
- Nu posta nimic din ceea ce ar putea ajuta un străin să te găsească, de exemplu locurile pe unde te duci atunci când ieşi de la şcoală;
- Nu-ţi da întâlnire cu persoanele cunoscute Internet. Dacă trebuie neapărat să te întâlneşti cu cineva, alege un loc public şi ia cutine câţiva prieteni sau un adult în care să ai încredere;
- Nu posta în reţea poze provocatoare sau "sexi" cu tine;
- Dacă primeşti mesaje cu caracter sexual, ostile, ameninţatoare sau nepotrivite din orice punct de vedere, spune asta unui adult în care ai încredere, anunţă administratorul de site şi nu răspunde niciodată la ele, pentru că, astfel, l-ai încuraja pe cel care le trimite.
Carte de NOBEL sau nu?!
Până acum, recunosc că nu am citit nici-o carte de Gabriel Garcia Marquez, deşi auzisem de el, în special de “Dragoste în vremea holerei”. Am stat mult timp în faţa numeroaselor cărţi scrise de el, la bibliotecă şi până la urmă m-am hotărât să o citesc pe aceasta de faţă, în special pentru substantivul "singurătate" din titlu şi paragraful de pe coperta din spate: “ "Un veac de singurătate" este prima opera literară, de la Cartea Facerii încoace, care ar trebui citită de întreaga omenire.” New York Times, şi să nu uităm de aspectul carţii.
Bineînţeles, este o carte de mare valoare. Ironia e că mie nu prea mi-a plăcut. E ciudat să spun asta şi mă simt un pic “vinovată”. E ca şi cum ţi-ar fi frică să ieşi pe stradă şi să strigi că “pur şi simplu nu iţi place”. Sunt conştientă că eu nu prea am suficiente cunoştinţe în literatură ca să recunosc adevărata valoare a acestei cărţi. Într-un fel, chiar aşa este: "Un veac de singurătate" este prima carte citită de mine, în care actiunea se desfăşoară timp de un întreg secol. Recunosc că acesta nu e stilul care mă atrage, care mă face să dau pagină după pagină şi să am aceleaşi trăiri ca ale poetului. Prefer carţile în care acţiunea este mai înceată, nu în sensul de plictisitoare, ci în sensul timpului. Prefer secvenţele desfăşurate pe multe pagini, cu destule detalii. Şi nu în ultimul rând, prefer dialogul; dialog ce este aproape inexistent în "Un veac de singurătate". Totuşi, recunosc faptul că aceasta este o operă care îşi merită titlul de "carte de Nobel" ,care merită aşezată pe raftul cu volume de Shakespeare, Goethe, Tolstoi, pentru că aici îi este locul.
Cât despre povestea propriu-zisă redactată în carte, nu prea am ce spune. În special pentru că nu prea am înteles-o şi nici nu mi-am dat interesul să o înteleg; recunosc că dacă mi-aşi fi dat interesul şi a-şi fi fost mai atenta în timp ce răsfoiam acele pagini, ajungeam într-un final să o înteleg şi să spun cu inima împăcată şi cu voce tare :" Da! Această carte este cea mai bună carte care am citit-o". Iar arborele genealogic al familie Buendia este mult prea înalt. Un lucru care pot spune că m-a deranjat ar fi numele personajelor; am găsit în paginile cărţii atât de multe personaje încât ajunsesem să mă încurc şi să nu îmi mai dau seama al cui fiu era unul, care era frate cu care şi multe alte lucruri incomode.
Recunosc că într-un final am ajuns ca părerile mele despre aceasta carte, să fie unele contradictorii, şi multi m-ă vor judeca dar... aceasta este parerea mea sinceră legată de "Un veac de singurătate".
Casablanca ..melodia lenta originala
Asculta mai multe audio diverse
marți, 19 octombrie 2010
Carte de NOBEL. "Un veac de singuratate"
Gabriel Garcia Marquez
1982 Scriitorul sud-american Gabriel Garcia Márquez a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură după ce a cucerit lumea cu „Un veac de singurătate”. Autorul a fost recompensat pentru „romanele şi povestirile sale în care fantasticul şi realul se întrepătrund într-o lume exuberantă a imaginaţiei, reflectând viaţa şi conflictele unui întreg continent“.
„Viaţa nu este cea pe care ai trăit-o, ci aceea pe care ţi-o aminteşti şi cum ţi-o aminteşti spre a o povesti". Cu aceste cuvinte, celebrul scriitor columbian îşi începe rememorarea dulce-amară a propriei vieţi. Este octogenar şi ameninţarea unei boli grave îl face să se întoarcă asupra poveştii propriei existenţe, încercând să şi-o explice. Scrie „A trăi pentru a-ţi povesti viaţa" (2002), primul dintr-o serie de trei volume de memorii. Dar, cum este de aşteptat de la Márquez, realul se explică prin prisma fantasticului şi invers. Viaţa autorului se citeşte ca o operă de ficţiune. Iar înţelegerea romanelor sale se completează dacă descifrezi viaţa scriitorului.
La prima vedere detaşat de traiectul prozei sale, Un veac de singuratate este cu siguranţă creaţia sa de vârf, lucrare în care a adoptat ca stil realismul magic. Scrierea vizează realitaţi sociale, spirituale şi politice ale unui spaţiu sud-american văzut dintr-o perspectivă modernă.
Cartea se dezvoltă pe doua planuri. În primul rând, autorul pune în ramă istoria unei familii şi istoria oraşului în care locuieşte vreme de peste un veac. Substratul acestei poveşti îl reprezintă cel de-al doilea plan, acela al semnificaţiilor care proiectează evenimentele într-o poveste a reeditării istoriei Columbiei şi în acelaşi timp o parabolă a omului, de la revelaţie până la apocalipsă.
Macondo este numele oraşului ficţional, inspirat din Aracataca – oraşul natal al autorului, care ia naştere atunci când familia Buendia se stabileşte lângă un râu. Jose Arcadio Buendia, capul familiei şi cel care a intemeiat oraşul traversând munţii, devine interesat în misterele universului atunci când în Macondo soseşte un grup de ţigani. De fiecare dată când aceştia vizitează oraşul, Jose Arcadio intră în febra descoperirilor, îşi face planuri şi se izolează de lume, încercând cu încăpăţânare să redescopere câte ceva. Cuprinsul cărţii portretizează cele şapte generaţii ale neamului Buendia care se dezvoltă ca prezente epice, autorul îmbinând în acelaşi timp detalii despre propria viaţă şi familie.
Tema dragostei, aşa cum este văzută în roman, ar putea fi singura cale de salvare a umanitaţii, dacă aceasta n-ar sfida normele morale, transformându-se în ridicol. Redusă la stadiul de instinct, Marquez blamează acest aspect al dragostei ca un factor distructiv pentru civilizatia umană. O lume întreagă evoluează într-un ritm fabulos şi ameţitor doar pentru a reveni la punctul de plecare, în acelaşi cerc vicios care ar putea fi spart numai de un sentiment pur de dragoste.
"Un veac de singurătate" este fără îndoială cea mai preţioasă lucrare a lui Marquez, care îşi merită cu prisosinţă cele cinci stele acordate pentru o carte excepţională.
Îmi menţin părerea că Garbiel Garcia Marquez este acel gen de scriitor care este fie iubit, fie contestat, fiindcă lucrările sale lasă puţin loc pentru o cale de mijloc. Dar indiferent dacă este sau nu pe placul unui cititor, "Un veac de singurătate" este o carte care trebuie să se regăsească în bibliotecă.
”Un veac de singurătate”, cea mai bună carte a ultimelor decenii
Creaţia columbianului Gabriel Garcia Marquez "Un veac de singurătate" a fost numită cea mai bună carte a ultimilor 25 de ani, relatează site-ul Contactmusic.
Sondajul care a desemnat volumul renumitului scriitor ca fiind cea mai bună scriere a ultimului sfert de secol a fost realizat în urma părerilor unor specialişti şi autori de top şi au fost publicate în revista literară Wasafiri.
Trei scriitori au votat pentru cartea lui Marquez, iar Salman Rushdie şi Michael Ondaatje au avut câte două menţionări pentru două cărţi diferite.
1982 Scriitorul sud-american Gabriel Garcia Márquez a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură după ce a cucerit lumea cu „Un veac de singurătate”. Autorul a fost recompensat pentru „romanele şi povestirile sale în care fantasticul şi realul se întrepătrund într-o lume exuberantă a imaginaţiei, reflectând viaţa şi conflictele unui întreg continent“.
„Viaţa nu este cea pe care ai trăit-o, ci aceea pe care ţi-o aminteşti şi cum ţi-o aminteşti spre a o povesti". Cu aceste cuvinte, celebrul scriitor columbian îşi începe rememorarea dulce-amară a propriei vieţi. Este octogenar şi ameninţarea unei boli grave îl face să se întoarcă asupra poveştii propriei existenţe, încercând să şi-o explice. Scrie „A trăi pentru a-ţi povesti viaţa" (2002), primul dintr-o serie de trei volume de memorii. Dar, cum este de aşteptat de la Márquez, realul se explică prin prisma fantasticului şi invers. Viaţa autorului se citeşte ca o operă de ficţiune. Iar înţelegerea romanelor sale se completează dacă descifrezi viaţa scriitorului.
La prima vedere detaşat de traiectul prozei sale, Un veac de singuratate este cu siguranţă creaţia sa de vârf, lucrare în care a adoptat ca stil realismul magic. Scrierea vizează realitaţi sociale, spirituale şi politice ale unui spaţiu sud-american văzut dintr-o perspectivă modernă.
Cartea se dezvoltă pe doua planuri. În primul rând, autorul pune în ramă istoria unei familii şi istoria oraşului în care locuieşte vreme de peste un veac. Substratul acestei poveşti îl reprezintă cel de-al doilea plan, acela al semnificaţiilor care proiectează evenimentele într-o poveste a reeditării istoriei Columbiei şi în acelaşi timp o parabolă a omului, de la revelaţie până la apocalipsă.
Macondo este numele oraşului ficţional, inspirat din Aracataca – oraşul natal al autorului, care ia naştere atunci când familia Buendia se stabileşte lângă un râu. Jose Arcadio Buendia, capul familiei şi cel care a intemeiat oraşul traversând munţii, devine interesat în misterele universului atunci când în Macondo soseşte un grup de ţigani. De fiecare dată când aceştia vizitează oraşul, Jose Arcadio intră în febra descoperirilor, îşi face planuri şi se izolează de lume, încercând cu încăpăţânare să redescopere câte ceva. Cuprinsul cărţii portretizează cele şapte generaţii ale neamului Buendia care se dezvoltă ca prezente epice, autorul îmbinând în acelaşi timp detalii despre propria viaţă şi familie.
Tema dragostei, aşa cum este văzută în roman, ar putea fi singura cale de salvare a umanitaţii, dacă aceasta n-ar sfida normele morale, transformându-se în ridicol. Redusă la stadiul de instinct, Marquez blamează acest aspect al dragostei ca un factor distructiv pentru civilizatia umană. O lume întreagă evoluează într-un ritm fabulos şi ameţitor doar pentru a reveni la punctul de plecare, în acelaşi cerc vicios care ar putea fi spart numai de un sentiment pur de dragoste.
"Un veac de singurătate" este fără îndoială cea mai preţioasă lucrare a lui Marquez, care îşi merită cu prisosinţă cele cinci stele acordate pentru o carte excepţională.
Îmi menţin părerea că Garbiel Garcia Marquez este acel gen de scriitor care este fie iubit, fie contestat, fiindcă lucrările sale lasă puţin loc pentru o cale de mijloc. Dar indiferent dacă este sau nu pe placul unui cititor, "Un veac de singurătate" este o carte care trebuie să se regăsească în bibliotecă.
”Un veac de singurătate”, cea mai bună carte a ultimelor decenii
Creaţia columbianului Gabriel Garcia Marquez "Un veac de singurătate" a fost numită cea mai bună carte a ultimilor 25 de ani, relatează site-ul Contactmusic.
Sondajul care a desemnat volumul renumitului scriitor ca fiind cea mai bună scriere a ultimului sfert de secol a fost realizat în urma părerilor unor specialişti şi autori de top şi au fost publicate în revista literară Wasafiri.
Trei scriitori au votat pentru cartea lui Marquez, iar Salman Rushdie şi Michael Ondaatje au avut câte două menţionări pentru două cărţi diferite.
vineri, 15 octombrie 2010
C.D.S. - Teme propuse
joi, 14 octombrie 2010
luni, 11 octombrie 2010
Zilele Iaşului - Sfânta Parascheva
Potrivit programului „Sărbătorilor Iaşului”, astăzi este prima zi din cadrul acestei manifestări anuale a oraşului. Dacă la ediţiile anterioare Sărbătorile se desfăşurau pe parcursul a maxim două săptămâni, în acest an programul a fost încărcat cu evenimente „împrumutate”, ajungând să parcurgă peste trei săptămâni. În programul acestei prime zile, Primăria a introdus sub titulatura de „organizator” mai multe evenimente în a căror desfăşurare nu are nici un merit, fiind vorba despre Festivalul Internaţional de Film, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”, seri culturale în cadrul evenimentului „Biserica Armeană în istoria Iaşului”, Zilele Facultăţii de Mecanică, simpozioane şi expoziţii organizate de Palatul Copiilor, Muzeul „Vasile Pogor” sau Biserica Pogorârea „Sfântului Duh”
Singurele evenimente organizate de municipalitate se referă la un concurs de fotografii şi un campionat de fotbal între instituţii. Pe măsura acestor manifestări se vor încadra mai toate acţiunile din programul ce va fi oferit ieşenilor, dar şi pelerinilor veniţi din toate colţurile ţării.
Sfânta Parascheva s-a născut în satul Epivat din Tracia răsăriteană, la începutul secolului al XI-lea, provenind dintr- o familie cu credinţă în Dumneazeu. Apoi, la vârsta de 15 ani s-a dedicat vieţii monahale. În prezent este recunoscută în special de bisericile ortodoxe din România, Grecia, Bulgaria, Rusia şi Serbia.
Moaştele Sfintei Parascheva au ajuns la Iaşi în 1641 pe vremea domnitorului Vasile Lupu, fiind depuse la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. În popor, Sfintei Parascheva i se mai spune şi Sfanta Vineri.
Sfanta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei şi a Bucovinei, fiind cea mai populară dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se află în Romînia. Creştinii cred în puterea moaştelor de a face minuni.
Sărbătoarea Sfintei Parascheva – 14 octombrie
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva şi totodată Hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi a devenit, în ultimii 15 ani, o manifestare creştină de amploare pentru zona Moldovei. Cu această ocazie la Iaşi ajung în pelerinaj circa 1 milion de pelerini, mare parte dintre aceştia aşteptând ore în şir la un rând care se întinde pe 2-3 kilometri pentru a ajunge să se închine la racla cu moaştele sfinte.
În general, în ziua de 12 octombrie are loc scoaterea din biserică a raclei Sfintei Parascheva, care este depusă pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Apoi, pe data de 13 octombrie, când este ziua dedicată sărbătorii, se organizează o procesiune pe strazile din jur.
În ultimii ani, alături de moaştele Sfintei Parascheva au mai fost aduse şi moaşte ale altor sfinţi importanţi, cum ar fi: Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Nectarie de Eghina şi Sf. Andrei. După procesiune, racla sfânta este depusă dn nou în curtea Catedralei Mitropolitane pentru ca pelerinii să se poată închina.
De asemenea, după Slujba de hram, Primăria organizează masa pelerinilor, unde se servesc mâncăruri tradiţionale.
Sărbătoarea Sfintei Parascheva:
Sărbătorile Iaşului
Singurele evenimente organizate de municipalitate se referă la un concurs de fotografii şi un campionat de fotbal între instituţii. Pe măsura acestor manifestări se vor încadra mai toate acţiunile din programul ce va fi oferit ieşenilor, dar şi pelerinilor veniţi din toate colţurile ţării.
Sfânta Parascheva s-a născut în satul Epivat din Tracia răsăriteană, la începutul secolului al XI-lea, provenind dintr- o familie cu credinţă în Dumneazeu. Apoi, la vârsta de 15 ani s-a dedicat vieţii monahale. În prezent este recunoscută în special de bisericile ortodoxe din România, Grecia, Bulgaria, Rusia şi Serbia.
Moaştele Sfintei Parascheva au ajuns la Iaşi în 1641 pe vremea domnitorului Vasile Lupu, fiind depuse la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. În popor, Sfintei Parascheva i se mai spune şi Sfanta Vineri.
Sfanta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei şi a Bucovinei, fiind cea mai populară dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se află în Romînia. Creştinii cred în puterea moaştelor de a face minuni.
Sărbătoarea Sfintei Parascheva – 14 octombrie
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva şi totodată Hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi a devenit, în ultimii 15 ani, o manifestare creştină de amploare pentru zona Moldovei. Cu această ocazie la Iaşi ajung în pelerinaj circa 1 milion de pelerini, mare parte dintre aceştia aşteptând ore în şir la un rând care se întinde pe 2-3 kilometri pentru a ajunge să se închine la racla cu moaştele sfinte.
În general, în ziua de 12 octombrie are loc scoaterea din biserică a raclei Sfintei Parascheva, care este depusă pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Apoi, pe data de 13 octombrie, când este ziua dedicată sărbătorii, se organizează o procesiune pe strazile din jur.
În ultimii ani, alături de moaştele Sfintei Parascheva au mai fost aduse şi moaşte ale altor sfinţi importanţi, cum ar fi: Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Nectarie de Eghina şi Sf. Andrei. După procesiune, racla sfânta este depusă dn nou în curtea Catedralei Mitropolitane pentru ca pelerinii să se poată închina.
De asemenea, după Slujba de hram, Primăria organizează masa pelerinilor, unde se servesc mâncăruri tradiţionale.
Sărbătoarea Sfintei Parascheva:
Sărbătorile Iaşului
joi, 7 octombrie 2010
Gabriel Garcia Marquez-" Un veac de singuratate"
Am optat pentru aceasta carte deoarece de la inceput mi-a marit atentia titlul cartii, si am hotarat sa citesc micul rezumat sa vad daca e pe placul meu. Si asa a si fost. Aceasta carte de Nobel, reprezintă o sinteză a tradiției literare hispanice și a temelor și tehnicilor moderne internaționale.
Romanul poate fi citit la mai multe niveluri de semnificație, ca o alegorie a istoriei latino-americane, a condiției umane și ca o meditație asupra timpului. Capodopera lui García Márquez, „Un veac de singurătate”, este un roman care îmbină realul cu fantasticul, meditația filozofică și narațiunea captivantă într-o creație unică, vie, tulburătoare, somptuoasă și plină de culoare. Titlul romanului semnifică sentimentul tragic al singurătății pe care îl trăiesc membrii familiei Buendía în toate aspectele vieții lor: în dragostea redusă la aspectul său fizic sau în moarte
Abonați-vă la:
Postări (Atom)